Čínská kuchyně

Čínská kuchyně je nesmírně rozmanitá na chutě, vůně a obrovské množství receptů.

Čína se dělí na mnoho regionů, v každém z nich je odlišný styl vaření. Mezi hlavní typy kuchyní patří ostrá sečuánská a pekingská nebo kantonská a šanghajská, kde je ve větší oblibě čerstvá zelenina, mořské plody a ryby a je kladen větší důraz na přirozené chuti pokrmů.

Díky množství čínských imigrantů po celém světě je čínská kuchyně nejrozšířenější asijskou kuchyní, která zakořenila snad v každé zemi a přinesla s sebou nové způsoby vaření. Ve větších metropolích pak vyrostly čínské čtvrti, ve kterých zpravidla najdete ty nejlepší čínské restaurace.

Mezi způsoby vaření patří hlavně rychlé smažení, fritování, dušení nebo na vaření na páře. Příprava všech jídel je velmi rychlá. Hůlky jsou neodmyslitelnou součástí čínské kuchyně. Většina pokrmů je proto připravena tak, aby je bylo možné pomocí hůlek lehce nabírat.

Číňané mají k jídlu velmi kladný vztah, který se promítá do harmonie chuti, vůně, barev a stylu servírování. Velký důraz je kladen na vyváženost pěti chutí: sladké, slané, kyselé, pálivé a hořké. Velmi oblíbené je servírování o mnoha chodech, například tradiční Yum Cha – víkendové posezení u čaje, podávání mnoha různých menších pokrmů.

Mezi základní suroviny v čínském vaření patří samozřejmě rýže, vepřové, drůbeží a hovězí maso, ryby, mořské plody, zelenina, koření, sojové a ústřicové omáčky, glutamát sodný, různé druhy hub, luštěniny, bambusové výhonky, oříšky, olej, sádlo, sójové produkty, rýžové víno, exotičtější žraločí ploutve, medúza, mořská okurka, čínská černá vejce a vlaštovčí hnízda. Sladkosti nejsou příliš oblíbené. Z koření je zvlášť důležité koření pěti vůní, tedy směs skořice, zázvoru, hřebíčku, badyánu a anýzu.

Asijské restaurace v Praze

Vybrané typické čínské pokrmy:
Pekingská kachna – jedno z nejznámějších čínských jídel. Kachna prochází speciálním procesem úpravy, po spaření se potře cukerným roztokem a suší se i více dní. Na závěr se peče v troubě. Má charakteristickou červenou barvu získanou sladkým nátěrem. Maso se podává nakrájené na drobné kousky v mnoha variantách, například v rýžových palačinkách.
Pálivá kyselá polévka – známá hustá polévka z vývaru, vepřového masa, tofu, hub, bambusových výhonků, octu a pálivých papriček a pepře. Existují i vegetariánské verze.
Bak kut teh, polévka z vepřových žebírek – vývar vepřových žeber s masem, často se přidavá tofu, zelenina, houby lehká sojová omáčka, chilli a někdy i nudle. Obvykle je podávaná jako snídaně.
Congee – Rýžová kaše – řídká kaše až téměř polévka z rýže, podává se většinou jako samostatné jídlo, přidává se do ní i bylinky (např. koriandr) nebo sojové omáčky a další. Je to velmi oblíbený pokrm k snídani.
Dim Sum, Jioazi, Hun Tun (Wonton) – chutné knedlíčky různých druhů. Jedná se o rýžové těsto s náplní. Knedlíčky se připravují vařením, na páře nebo fritováním. Náplní je vepřové mleté maso, nadrobno nasekané krevety a jiné mořské plody, ryby, zelenina, sojová omáčka, koření. Knedlíčky se přidávají do polévky nebo se podávají samotné a namáčí se do omáček.
Kuřecí Kung Pao – sečuánská specialita rozšířená po celém světě. Smažené marinované kuřecí kousky se zeleninou a arašídy, ústřicovou nebo sojovou omáčkou a chilli. Podává se s rýží.
Rybí karbanátky – karbanátky ve tvaru koule z mletého rybího masa. Vaří se ve vodě a přidávají k nudlím nebo do polévky.
Polévka ze žraločí ploutve – slavná čínská delikatesa. Kromě žraločí ploutve se přidává rýžové víno, houby, zázvor, krevety, kuřecí maso, cibule.
Zhajiang mian – populární jídlo pekingské kuchyně. Nudle s vepřovým masem marinovaným v sojové omáčce s česnekem, zázvorem, chilli a rýžovým vínem.
Moo Shu – tradiční čínské jídlo z osmažených vepřových nudliček, hub, vajíček, bambusových nebo fazolových výhonků, sojové omáčky, zázvoru a česneku.
Hainanské kuře s rýží – v silném kuřecím vývaru dušené kuře, podává se s rýží a různými omačkami z chilli, zázvoru atd.
Hui Guo Rou – „dvakrát vařené maso“ – maso nejdříve vařené, následně pak smažené se zeleninou, zázvorem, sojovou a chilli omáčkou, rýžovým vínem a česnekem.
Kachna Zhangcha – marinovaná kachna uzená na čajových lístcích.
Nudle Cho Fun (Ho Fun) – velmi chutné kantonské jídlo z rychle osmažených nebo dušených širokých rýžových nudlí. K nim se přidává maso, ryby nebo mořské plody, cibule, fazolové výhonky, sojová omáčka.
Mi Zhi Hu Lu – fritované obalované kousky vepřového bůčku v medu a těstíčku.
Tang cu liji – „sladkokyselé maso“ – smažené kousky vepřového nebo drůbežího masa ve sladkokyselé omáčce, kečupu, sojové omáčce, octu a nasekanými kousky zeleniny. Velmi rozšířený pokrm po celém světě.
Char siu – vepřová žebra nebo bůček grilovaný a marinovaný ve sladké omáčce, koření pěti vůní, sojové omáčce a rýžovém víně.

Přejít nahoru