Brazilská kuchyně

Brazilská kuchyně je velice rozmanitá a mísí se zde kuchyně původní s kuchyní novodobou přistěhovaleckou a kuchyní portugalskou. Brazílie je velmi rozlehlá a v každé oblasti se vaří trochu odlišně. Brazílie se nachází v tropické oblasti a je obklopena oceánem, což se samozřejmě projevuje na pokrmech, které jsou převážně z ryb, mořských živočichů a velkého množství tropického ovoce a zeleniny.

Díky přistěhovalcům zde zdomácněly i jídla jako například sushi nebo pizza.

Vybrané typické pokrmy z brazilské kuchyně


Feijoada – národní brazilské jídlo, dušené hovězí a vepřové maso s černými fazolemi, slaninou a klobáskami – původem z Portugalska, podává se obvykle s rýží.
Caruru – dušená směs z krevet (garnátů), okry (plod ibišku jedlého), další zeleniny, palmového oleje a bazalky. V některých oblastech se přidávají kešu oříšky.
Vatapá – další dušený pokrm z krevet (garnátů), chleba a ryb, v kokosovém mléku, palmovém oleji, bazalce a česneku. Nejčastěji podávané s rýží.
Pato no tucupi – nakrájené kousky kachny v hustém maniokovém vývaru s bylinkami.
Tacacá – polévka z krevet (garnátů) v maniokovém vývaru, s bylinkami, česnekem a chilli. Maniok je rostlina rozšířena v Jižní Americe, Africe a Asii i Oceánii a tvoří v těchto oblastech velmi důležitou složku potravy. Z rostliny se zpracovává kořen, kterému se také někdy říká sladké brambory.
Manicoba – vývar z listů manioku a směsi mas. Nejčastěji se přidávají i vnitřnosti, vepřové nožičky, klobásky a další.
Moqueca – dušený pokrm z mořských plodů, ryb, rajčat, koriandru, chilli, česneku, cibule. Někde se přidává i kokosové mléko.

Churrasco – samostatnou kapitolou brazilského vaření je churrasco, což je grilované maso napíchnuté na rožni/jehle a postupně při grilování okrajované. V Brazílii a dalších zemích jižní Ameriky jsou restaurace zvané Churrascarias – což je vlastně takový steak-house. Většina těchto restaurací podává maso systémem, kdy si zákazník zaplatí paušál a obsluha mu odkrajuje na talíř. Jedná se o systém “zaplať a sněz kolik chceš (můžeš)“. Součásti nabídky kromě hovězích mas bývají i kuřecí srdíčka, kuřecí, vepřové, klobásy a další.
Tento způsob servírování se jmenuje Rodizio a restaurace takto fungující, dnes najdete po celém světě.

Brazilská kuchyně má také mnoho skvělých dezertů, ze kterých můžeme jmenovat alespoň quindim, zákusek ze žloutků, kokosu a cukru, nebo různé ovocné dorty (limetkové, pomerančové, maniokové).

Národním drinkem je například Caipirinha, což je koktejl z brazilského třtinového rumu (cachaca), limetek, cukru, ledu.

Přejít nahoru