Belgická kuchyně

Belgická kuchyně, přestože není tak známá jako její sousední kuchyně francouzská, rozhodně stojí za zmínku. Belgie je zemí gurmánů a na jejich receptech je to znát. Je to také země skvělé čokolády a piva.

Belgické pivo má ve své zemi velkou tradici, existují stovky druhů, kdy každé má zcela jiný způsob servírování, jinou sklenici. Rozmanitost chutí a barev je velice pestrá. Belgické pivo bývá často základem pro mnoho jídel.

Velice tradičním belgickým jídlem jsou mušle (slávky) uvařené na mnoho způsobů. Například na pivu, na cibulce, se smetanou, na víně, na zelenině, na řapíkatém celeru nebo na česneku. Variant je však mnohem více. Mušle se podávají v hrnci, přílohou bývá nejčastěji pečivo nebo hranolky, které jsou v Belgii velice populární a jsou nejčastější přílohou.

Kam v Praze na mušle

Další důležitou součástí belgické kuchyně je čekanka. Tuto zeleninu Belgie exportuje do celého světa a Belgičané z ní kromě přílohy připravují vynikající polévky nebo saláty.

Waterzooi – jedno z nejznámějších jídel, hustá masová polévka se zeleninou.
Anguille au Vert – úhoř dušený v bylinkové omáčce
Vlaamse Stovery – oblíbené dušené hovězí maso v pivu, cibuli a bylinkách.

Belgie je přímořský stát a tak jsou nejrůznější pokrmy z ryb a mořských plodů běžné. Belgická kuchyně je částečně ovlivněna též kuchyní francouzskou, tam kde ale francouzská kuchyně ve vaření používá víno, nahrazuje to belgická kuchyně více pivem, např. při dušení hovězího nebo králíka. Pivo se používá jak světlé tak tmavé, některá jsou hodně aromatická a dodají jídlům nezaměnitelnou a úžasnou chuť.

Přejít nahoru