Indická restaurace, čínská restaurace, thajská restaurace, japonská restaurace, malajská restaurace, korejská restaurace nebo vietnamská restaurace
Staré čínské přísloví říká, že jídlo je důležitější než císař. Asie je rájem jídla a každá země nabízí fascinující pokrmy plné exotických koření, omáček, ovoce, zeleniny a mas. V Asii se konzumuje téměř všechno a jídlo bývá na každém rohu. Čínská kuchyně, korejská kuchyně a japonská kuchyně používají podobné omáčky ze sóji, v zemích jižní Asie zase najdete více rybí omáčky, kokosu, karí past a chilli. Pokrmy některých kuchyní mají jednoduchou přípravu, v Japonsku se k vaření přistupuje s uměleckou pečlivostí, strohostí přísad a minimalismem, zatímco thajská kuchyně, indonéská kuchyně, malajská kuchyně nebo indická kuchyně je orchestrem koření a rafinovaných kombinací chutí slaných sladkých, kyselých a pálivých. Vlivem náboženství bude v Indii méně pokrmů z hovězího a pestrá nabídka vegetariánských jídel, v Indonésii zase naopak méně vepřového a v Číně nebo Vietnamu se konzumuje prakticky všechno. Japonská, korejská nebo vietnamská kuchyně patří mezi nejzdravější na světě, čínská a indická zase mezi nejrozšířenější.
Asijské restaurace jsou rozšířené po celém světě a také v Praze je několik podniků, kde můžete ochutnat vynikající asijské speciality.
Restaurace Sia Praha 1, V Celnici 1034/6 Tel: 220 199 380 Restaurace Sia u Náměstí Republiky nabízí bohatý průřez asijskou kuchyní. Ochutnáte výbornou pekingskou kachnu, dušené knedlíčky, thajské saláty a mnoho dalšího. |
Restaurace SaSaZu Praha 7, Bubenské náměstí 306/13 Tel: 284 097 455 Holešovická restaurace Sasazu nabízí jedinečný průřez jihoasijskou kuchyní a to indickou, thajskou, indonéskou, malajskou, hongkongskou, vietnamskou a další. Šéfkuchař zde mistrně kombinuje jednotlivé suroviny a koření s prvky Fusion stylu. K pití můžete ochutnat z široké nabídky vlastních originálních koktejlů. Chcete-li zvládnout základní techniky vaření asijských jídel, šéfkuchař pravidelně pořádá kurzy vaření. |
V asijských restauracích je zvykem se o jídlo dělit, proto bývá často zvykem servírování doprostřed stolu. Ke konzumaci se často používají hůlky. V asijské kuchyni se používá čerstvá zelenina a ovoce, kterému se zde celoročně daří díky příznivému klimatu, z masa především drůbež a mořské plody. Pilířem celé asijské kuchyně je rýže, kterou mají všechny země společnou, hodně jídel je nudlových, což představuje jednoduchý a rychlý způsob občerstvení, naopak zde nenajdete například mléčné výrobky ani pečené cukrářské zákusky. K jídlu se často servíruje čaj, v čínské restauraci hlavně jasmínový, v indické kořeněný čaj s mlékem a v korejské například čaj ženšenový.
Restaurace Made in Japan Praha 1, Rytířská 10 Tel: 224 235 604 Japonská restaurace a sushi bar Made in Japan v centru Prahy nabízí množství tradičních japonských pokrmů a především velký výběr sushi a sashimi. Každou středu zde probíhá akce neomezené konzumace sushi a dalších specialit za jednorázový poplatek. Specialitou podniku jsou Pastrami z mečouna, Omakase sushi sety, zapečené svatojakubské mušle nebo krevetové špízy. Za ochutnání také stojí dušené knedlíčky Gyoza nebo některá z mnoha japonských polévek. |
Restaurace Asian Temple Praha 1, Bílkova 13 Tel: 725 502 529 Bohatý průřez kuchyně jihovýchodní Asie v jedinečném stylovém interiéru. Ochutnáte japonské dušené knedlíčky Gyoza, korejský hovězí tataráček, tradiční thajské nudle, tandoori speciality, vepřové po sečuánsku, sushi a další speciality. Výběr světových vín včetně čínských. Podnik také disponuje velkým Teppanyaki stolem, kde šéfkuchař připravuje svoje speciality přímo před vámi. |
Restaurace Sansho Praha 1, Petrská 25 Tel: 739 592 336 Restaurace Sansho nabízí unikátní selekci asijských specialit v moderní verzi s kombinací zajímavých chutí a vůní. Podnik, který vede britský šéfkuchař Paul Day, nenabízí stálý jídelní lístek, vaří z dostupných čerstvých surovin a večere servíruje formou 6 degustačních chodů, které si můžete sestavit dle vlastní chuti po dohodě s personálem. Můžete ochutnat speciality jako pečený bůček s vodním melounem, indonéské hovězí maso dušené 12 hodin nebo sashimi z lososa. V podniku vládne neformální atmosféra, točí se zde vynikající pivo Záhora a připravují zajímavé koktejly. |