Jan Horký, šéfkuchař Sabores Tapas & Vinos

Jan Horký, šéfkuchař
Sabores Tapas & Vinos

Milí čtenáři,

Koncept tapas je velmi oblíbenou formou stolování hlavně na jihu Evropy. Tamní lidé rádi kombinují víno s drobnými pochutinami a u toho hodně mluví. Mluví především o jídle a o požitcích života. Oběd se hravě protáhne do pozdního odpoledne a přejde plynule ve večeři.

Přesně tato atmosféra pulsujících lokálů nás nadchla natolik, že jsme se rozhodli přenést trochu Španělska i do Prahy.

Pojem tapas je velmi široký a můžete si pod ním představit prakticky vše v malých degustačních porcích. My si dáváme velmi záležet i na originálních prezentacích pokrmů
a inspirujeme se u těch nejlepších španělských šéfkuchařů.

Základním předpokladem jsou vždy sto procentně čerstvé suroviny, které jsou jednoduchou úpravou zpracovány do mistrovského díla. Vybrali jsme pro vás několik zajímavých chuťovek, kterými rozhodně oslníte jakéhokoliv milovníka mořských plodů, a samozřejmě nesmí chybět také dezert.

Blini s uzeným lososem jsou takovou klasikou, která nikdy nezklame. Vždy je ovšem důležité klást důraz na původ a kvalitu použité ryby. V chutích a struktuře ryby můžou být výrazné rozdíly, pokud se uchýlíme k nějaké levnější variantě. Křepelčí vajíčko je nejen roztomilá dekorace, ale také velmi lahodné krémové doplnění chutí. Navíc se jedná o velmi zdravou alternativu ke klasickým slepičím vajíčkům. Abychom podtrhli kouřovou chuť uzeného lososa, vhodně ho můžeme doplnit s vínem Verdejo z oblasti Rueda.

Ceviche ve formě tapas jsou fantastickou chuťovkou, když člověk nemá velký hlad, ale chuť na něco malého a velmi osvěžujícího. Variant ceviche je na světě asi tak stejně jako máku. Tento pokrm má údajně své kořeny ve Španělsku, ale zdomácnělo v Peru, kde ho vydávají za své národní jídlo díky velké oblibě mořských plodů a ryb. Syrová ryba je pouze marinovaná ve šťávě z citronu, limetky či jiného kyselého ovoce. Lehkost tohoto pokrmu můžeme ještě zintenzivnit bublinkami lahodné cavy z Katalánska.

Ceviche v Sabores Tapas & Vinos

Malé placičky tacos z pšeničné mouky lze naplnit prakticky čímkoliv. Nás zrovna baví mořské plody, tak jsme zvolili kombinaci chobotnice s papájou a arašídovou omáčkou. Tato kombinace má šmrnc a snoubí dohromady sladkou a slanou chuť a zároveň svěžest salátové okurky. K tacos neuděláte chybu, když sáhnete po lehčím červeném víně z oblasti Rioja.

Říkáte si, že na smažených kalamárech a krevetkách vás už nemůže nic překvapit? Omyl. Tato kombinace dohromady s hráškovým pyré a citronovou majonézou podávané na bramborovém chipsu jsou prostě hvězdou jakékoliv oslavy. Nemusíte se nikdy bát, že jste jich udělali moc, protože zaručeně se po nich zapráší okamžitě. Pokud k nim stihnete naservírovat nějaké víno, než dočista zmizí ze zemského povrchu, doporučujeme rozhodně Sauvignon Blanc ze španělské vinné oblasti Rueda.

Na konec každého oběda nebo večere nastane moment na obligátní dezert. Snad nejznámější španělskou sladkou tečkou na konec je crema catalana. Ve Francii najdeme podobný dezert známý pod jménem creme brulee. Francouzi a Španělé se stále přou o pravý původ tohoto dezertu a nemohou se dohodnout, zda ho poprvé uvařili na severní nebo jižní straně hranice. Neopakovatelný je moment, když lžičkou křupnete zkaramelizovaný cukr na povrchu a přes ten se přelije jemňoučký vanilkový krém. I u dezertu je čas na víno, tentokrát můžeme zvolit například růžové šumivé víno cava z Katalánského Penedésu nebo sáhneme po sklence sherry z bouřlivé Andalusie.

Těšíme se na Vaši návštěvu
Jan Horký a tým Sabores Tapas & Vinos


Z nabídky Sabores Tapas & Vinos

Z nabídky Sabores Tapas & Vinos

- RESTAURACE - KUCHYNĚ - RECEPTY - KAVÁRNY - VINÁRNY - BARY - NOVINKY - LAHŮDKY - MAPA -