Restaurant-guide.cz

Americká kuchyně

Stejně jako u australské, i pestrá americká kuchyně je kombinací původní kuchyně a kuchyně přistěhovalců, z počátku anglických, následně pak z celého světa. Jedná se zde tedy převážně o kuchyni kombinovanou. Z původních zdrojů obohatila americkou kuchyni (a světovou) například kukuřice, brambory (i sladké)...

Americkou kuchyni můžeme rozdělovat podle regionů nebo stylu vaření v jednotlivých státech. Přes mexickou kuchyní ovlivněný Tex-Mex, kreolskou, až po exotičtější hawajskou a všude rozšířené řetězce fast foodů.

Fastfoody jsou velice důležitou součástí amerického stravovaní, neznámější jsou asi hamburgery, což je plátek mletého masa v housce. Variant hamburgerů je po celé Americe mnoho, rozdílné najdeme v jednotlivých barech i v různých řetězcích fast food. Další rozšířené pokrmy jsou nejrůznější sendviče, pizzy, hot dogy (párky v rohlíku), obalovaná kuřecí křidýlka apod.

Velice oblíbené jsou také nejrůznější stejky a opečené brambory, často ve šlupce. Dále Američané konzumují hranolky, zmrzlinu, sladké koláče tzv. pie a saláty s různými dresinky, k snídani palačinky (pancakes) například s javorovým sirupem.

Jak na západním tak východním pobřeží celých Spojených států jsou rozšířené a velmí oblíbené mořské ryby a mořské plody. Humři z Maine platí za jedny z nejlepších na světě.

Vybrané exotické typy kuchyní:

Tex-Mex, je vaření ovlivněné mexickou kuchyní, rozšířené hlavně do států hraničících s Mexikem, Texas, Nové Mexiko, Arizona, postupně pak do dalších států.

Hawajská kuchyně je kombinací kuchyní Portugalců, Američanů, Japonců, Korejců, Číňanů a Polynézanů. Oblíbené jsou zde variace ryb a seafoodu, pečených mas a vepřového v konzervě (luncheon meat). U ryb je znátelný vliv japonského vaření, nejrozšířenější je hlavně tuňák.
Jedním z tradičních jídel je LocoMoco - plátek hamburgerového masa, vajíčko, popř. slanina, klobáska a podobné variace v kombinaci s rýží.
Mochi - rýžové koláčky
Poke - rybí salát, podobný jihoamerickému ceviche, směs ryb nebo seafoodu s rajčaty, cibulkou, mořskými řasami, hawajskými oříšky kukui a další

Cajun kuchyně resp. kreolská kuchyně (lousianská) je tzv. kuchyní rolnickou (sedláckou). Zpočátku ovlivněná francouzskými přistěhovalci, postupně přijímá mnohé z kultur afrických kmenů. Je to kuchyně vydatných kořeněných jídel, častou přílohou je rýže a fazole. Z koření bývá hlavně zastoupen česnek, pepř všeho druhu, tymián a papričky cayenne. Typickým produktem této kuchyně je ostrá omáčka Tabasco. Mezi cajunské resp. kreolské pokrmy můžeme zařadit například:
Yambalaya - pokrm z rýže, masa, zeleniny – hlavně rajčat a koření (velice podobné španělské paelle). Častou přísadou je speciální klobáska Andouile, původem z Francie.
Gumbo - dušená směs nebo polévka z masa, vývaru a zeleniny. Zeleninou často bývá okra - plod ibišku jedlého, který je v Africe, Asii a Středomoří oblíbenou zeleninou.

Grilovaný T-Bone steak

Hamburger

© 2008-2024 Restaurant-Guide
Kopírováni obsahu webu je možné jen se souhlasem autorů a vlastníka stránek

Restaurant-guide.cz